Novinky,  ostatní

VYŠLO ČÍSLO 10/2022

24. února jsme se probudili do dne, kdy začala nová válka na evropském kontinentu. Svět se změnil a dál se mění před očima. Na západě se rozjíždí zbrojení tempem, v letech od studené války nebývalým, a hledají se kapacity k dalšímu navýšení vývojových a zejména výrobních kapacit. Ukrajina už nedostává jen staré uloženky a vůbec zbraně ze skladových zásob, často proměnlivé kvality, ale rozjíždí se vojenská pomoc v podobě dodávek nejmodernějších bojových prostředků z nové nebo dokonce teprve plánované produkce.

V mnoha zemích Evropy se změnil postoj veřejnosti a politických reprezentací k vyzbrojování. Léta zanedbávaným armádám nyní vlády překotně objednávají nejrůznější prostředky k vedení bojové činnosti a její podpoře. Utužilo se spojenectví v NATO, do něhož vstupují dvě tradičně a dlouhodobě neutrální severské země. Evropa si konečně uvědomuje, že zárukou její bezpečnosti bude nejen transatlantická spolupráce, ale hlavně vlastní síly. Zřejmě to pochopila i naše vláda. Česká armáda se připravuje doslova na generační proměnu. Léta nastartované procesy fungování a spolupráce se spojeneckými útvary, moderní výcvik a bojové zkušenosti z mezinárodních misí budou, doufejme, završeny pořízením opravdu moderní výbavy v celém komplexu.

Obsah Střelecké revue se snažíme vytvářet tak, aby pobavil a případně i poučil čtenáře, kteří mají rádi zbraně. Odjakživa se zabýváme zejména ručními zbraněmi pro civilní použití: sport, lov, sběratelství a obranu. Vojenská témata a zvlášť těžké zbraně jsme probírali spíš okrajově, a to ještě často z historického pohledu. Nyní však přišla doba, kdy se v souvislosti se společenským vývojem musíme vojenskou výzbrojí a jejím použitím zabývat – možná se jí po nějakou dobu budeme zabývat ještě intenzivněji.

Ne, rozhodně se nehodláme stát vojenským časopisem. Základní zájem našich čtenářů pochopitelně zůstává ve sféře civilních zbraní, a ty budou jako vždy vysoce převažovat. Ale sdělovací prostředky jsou a budou plné množství nejrůznějších informací o vývoji, zkouškách, výrobě, použití a obchodu s vojenskými zbraňovými systémy. Hodláme být v nějaké míře u toho. Chceme našim čtenářům pomoci se v problematice lépe orientovat a přinášet zajímavé, uspořádané informace a případně upřesňovat technické informace podávané v obecných médiích nedostatečně nebo i chybně. V tomto tematickém zaměření budou mít u nás samozřejmě přednost a převahu zbraně ruční, tedy ty, jimž naši čtenáři rozumějí a spadají do jejich čtenářského zájmu.

A v každém případě se ponoříme především hlouběji do konstrukce, funkce a způsobů používání zbraní, zatímco politiku necháme politikům – samozřejmě s výjimkou té, která se nás dotýká jako střelců a milovníků zbraní.

Také bychom rádi znali vaše názory a lépe poznali, co naše čtenáře zajímá. Připojuji se tak k zářijové výzvě našeho šéfredaktora z této stránky: nebojte se nám psát, co se vám líbilo i co vás třeba naštvalo či nebavilo.

Hezké podzimní čtení přeje

Marek Bako

Koupit časopis