krátké zbraně,  Novinky

Jericho

Izraelská samonabíjecí pistole Jericho 941 a její vývojové typy už víc než tři desítky let patří k celosvětově oblíbeným zbraním. Používaly ji nebo stále ještě používají policejní a speciální vojenské složky přibližně 15 zemí; v samotném Izraeli policie a některé bezpečnostní organizace. Výroba pistolí Jericho byla zavedena, ovšem pod jinými jmény, také ve Vietnamu, v Rumunsku a na Ukrajině.

Nikdo nemůže popřít příbuznost této pistole s ČZ 75, ovšem to příbuzenství není přímé, ale transformované přes italskou společnost Tanfoglio, která – na rozdíl od jiných hodně úspěšně – na kopiích tehdy už proslavené, avšak patentově prakticky nechráněné československé pistole založila svou moderní existenci. Pětasedmdesátku však prostě neokopírovala, ale opatřila ji několika drobnými odlišnými prvky, které se zčásti promítly i do konstrukce Jericha.

Historie výroby Jericha, která pokračuje i dnes, je docela zajímavá a trochu spletitá. Avšak ještě mnohem komplikovanější je to s marketingem a distribucí této izraelské zbraně.

Podle některých názorů by Jericho mělo být zmenšenou verzí velkého Pouštního orla. Je pravda, že jej svými vnějšími konturami snad někomu může připomínat, avšak po technické stránce tyto dvě zbraně nemají nic společného – tedy kromě toho, že obě jsou to samonabíjecí pistole a několik let, než se Desert Eagle odstěhoval zpátky do Ameriky, je zřejmě vyráběla tatáž izraelská společnost IMI.

… Vysvětlení přinesl Ing. Martin Helebrant ve Střelecké revui č. 1/1994. V rozhovoru s Massimem Tanfogliem si ověřil, že IMI dodá do Gardone (firmě Flli Tanfoglio) odlitky rámů. Ty jsou tam obrobeny, osadí se spoušťovými a bicími mechanismy a pak jsou vráceny zpět do Izraele. Tam je zbraň dokompletována hlavněmi a mířidly, které si IMI vyrábí sama.

Už v Gardone kontrolovali kvalitu izraelští přejímací technici… Ing. Helebrant tehdy hovořil o další ráži pistolí Jericho 40 S&W a o variantním modelu 941 F, který měl pouze levostranné ovládací prvky.

I později se občas objevovaly zprávy, že společnost Tanfoglio dodávala pro pistole Jericho některé díly. Konkrétní informace však nejsou k dispozici.

… V roce 1996 se objevila Jericha s variantními polymerovými rámy, které víceméně odpovídaly ocelové předloze. Spoušťový mechanismus byl uložen ve dvou ocelových kontejnerech, jejichž horní okraje, tvořící vedení závěru, byly zalisovány do rámu. Rámy, zcela totožné s odpovídajícími modely Tanfoglio, zaujaly dokonalým vzhledem, kvalitním provedením a také bezvadnou ergonomií. Parametry pistolí Jericho jednotlivých velikostí se nijak podstatně nezměnily, tedy s výjimkou hmotnosti. Například nejmenší model 941 FBL ráže 9 mm Luger vážil pouze 0,72 kg. Někdy kolem přelomu století pak byla ráže 41 AE vypuštěna z nabídky pistolí Jericho a nahrazena ráží 45 Auto, žádanou zejména zákazníky v USA. Tanfoglia i Jericha s polymerovým rámem jednu dobu dovážela do USA firma EAA pod názvem Witness (P).

… V roce 2012 byla v pensylvánském Harrisburgu/Middletownu zřízena dceřiná distribuční organizace IWI US. Ta opět začala (zřejmě po předcházejícím vakuu) dovážet v roce 2015 rovněž pistole Jericho. Nabízela dva modely 941 F a FS s ocelovými rámy a dva modely 941 PL a PSL s černými polymerovými rámy, všechny v ráži 9 mm Luger nebo 40 S&W; model FS byl dodáván rovněž v ráži 45 Auto…

Monografie Střelecké revue tentokrát představuje Baby Eagle – pistole s oficiálním názvem Jericho. Tato zbraň má komplikovaný česko-italsko-izraelsko-americký původ a ještě složitější historii, ale stále se drží na trhu a je v prodeji i u nás. Monografii Střelecké revue číslo 5/2024 najdete na stranách 73 až 80.

Střeleckou revui č. 5/2024 si můžete objednat v tištěné verzi na www.casopisyprovas.cz bez platby za poštovné nebo v el. verzi na www.casopispresinternet.cz

Koupit časopis