krátké zbraně,  Novinky

Heckler & Koch SFP9 OR Match

Značku Heckler & Koch reprezentují především ruční palné zbraně určené pro ozbrojené složky. Pistole HK USP (Universal Selbstlade Pistole) neboli univerzální samonabíjecí pistole vznikla v roce 1991 a ve své době byla zavedena u některých zemských i spolkových policejních útvarů v Německu a například u amerického US SOCOM. Zejména se však jako Pistole P8 prosadila v bundeswehru. A v neposlední řadě je dostupná na civilním trhu ve více modifikacích, z nichž sportovní ambice měly především modely USP Expert a USP Elite.

Tím úspěchy pistolí z oberndorfské zbrojovky zdaleka neskončily, štafetu komerčně úspěšné zbraně převzal (od roku 2004, u nás 2005) zejména model s typovým označením HK SFP9 (Striker Fired Perfection). Jak vyplývá z tohoto názvu, zbraň přišla o vnější kohout USP a je vybavena bicím a spoušťovým mechanismem úderníkového typu, v tomto případě s předepnutým úderníkem. Devítka v označení samozřejmě upozorňuje na její dosud jedinou ráži, a sice 9 mm Luger.

Samonabíjecí pistole s označením SFP9 OR Match na první pohled zaujme svým propracovaným designem. Po konstrukční stránce se od běžné služební (obranné) SFP9 liší jen málo. Polymerový rám s obvyklou zalisovanou ocelovou vložkou je shodný, OR Match má navíc rozšířené ústí zásobníkové šachty, která tak téměř skryje 20ranový zásobník. Pro upevnění doplňků je v přední části rámu montážní lišta picatinny. Nejviditelnější změnou je prodloužený závěr skrývající hlaveň délky 140 mm (5,5ʺ). Závěr je směrem k ústí zeštíhlený a perforovaný v místě úchopových drážek ke snížení hmotnosti a lepšímu chlazení hlavně; otvory profrézované do závěru plní také funkci předních úchopových drážek.

… Model SFP9 upoutal už zpočátku svou ergonomií úchopu, jež je podepřena možností kombinace tří hřbetů rukojeti a tří sad střenek na boky rukojeti. Může tak vzniknout spousta kombinací. OR Match přitom užívá shodné díly jako běžný model.

… Pistole H&K SFP9 jsou známé vysokou přesností střelby. Koneckonců i v majetku našich redakčních kolegů jsou minimálně dvě, které to potvrzují. SFP9 OR Match jde ještě dál. Podstatně delší hlaveň je uložena v závěru výrazně těsněji. Kvalitní střelbě přispívá i delší záměrná…

Představením a otestováním sportovní pistole Heckler & Koch SFP9 OR Match se zabývá stejnojmenný článek na stranách 12 až 15 Střelecké revue číslo 6 ročníku 2024.

Střeleckou revui č. 6/2024 si můžete objednat v tištěné verzi na www.casopisyprovas.cz bez platby za poštovné nebo v el. verzi na www.casopispresinternet.cz

Koupit časopis