krátké zbraně,  Novinky

Ingram M11

Pokud je pro vás ergonomie sprosté slovo, cokoliv moderního zbytečně komplikované a ocelové jekly považujete za vrchol technologie, určitě zapřemýšlejte o pořízení samonabíjecí verze samopalu Ingram M11. U nás je tato zbraň – podle zákona – zařazena mezi samonabíjecí pistole.

Už na první pohled je patrné, že se jedná o jednoduchou zbraň. Její celoocelové konstrukci vévodí pravé úhly. Má dynamický závěr a střílí z jeho zadní polohy. Pro větší kompaktnost je závěr teleskopický – obepíná značnou část hlavně (podobně, jako tomu je u našich samopalů 23 – 26)…

… Klony samopalů i jejich samonabíjecí verze byly – naštěstí pro uživatele – proti zbytku produkce firmy Cobray kvalitní. Zásluhu na tom měla jednoduchá konstrukce. Ta se bohužel ukázala pro samonabíjecí verze osudnou, neboť se vládní agentury domnívaly, že jejich přestavění na střelbu dávkami je jednoduché. Tato domněnka v roce 1982 přerostla v zákaz prodeje v USA. Americké zákazy se naštěstí nevztahují na repertoár, který je k mání v Praze.

Ingram většina z nás zná z obrázků a filmů. Zahrál si například v klasické střílečce Commando s Arnoldem Schwartzennegrem v hlavní roli. Jak vypadá zblízka a zevnitř a proč se přestavba na plně automatický režim nevyplatí, zjistíte v článku Ingram M11 na stranách 22 a 23 Střelecké revue číslo 6/2024.

Střeleckou revui č. 6/2024 si můžete objednat v tištěné verzi na www.casopisyprovas.cz bez platby za poštovné nebo v el. verzi na www.casopispresinternet.cz

Koupit časopis