dlouhé zbraně,  Novinky

Ohio Ordnance Works REAPR

Zadání US SOCOM pro vývoj nové automatické zbraně:

LWMMG by měl být zásobován náboji 338 NormaMag z pásu v polymerové schránce. Měl by vážit méně než 24 liber (10,9 kg) bez munice a střílet s kadencí 500–600 ran/min. Zbraň by měla mít moderní montážní rozhraní pro zaměřovací techniku s možností instalace pokročilých funkcí míření. Přesnost by měla být dostatečná k zasažení plošných cílů a vozidel na 2000 m. Hlaveň zbraňového systému musí být snadno vyměnitelná, stejně jako tlumič hluku. Systém LWMMG by měl mít lehkou tříbodovou oporu i možnost precizní střelby na dlouhé vzdálenosti a zároveň by měl být schopen montáže na stávající lafetace, zejména pro kulomety M240B/C.

Tak znělo zadání. V článku Ohio Ordnance Works REAPR se autor blíž odíval na jednu z možností, jak toto zadání splnit.

Chardon je průmyslový park na předměstí Clevelandu. Sídlí tam pro české uši dost neznámá společnost Ohio Ordnance Works zhruba se 45 zaměstnanci. Její převážnou činností je produkce vojenských zbraní podle licenčních vzorů, zejména kulometů a útočných pušek. Dále vyrábí samonabíjecí varianty zmíněných zbraní, náhradní díly, montáže aj. Firma také se zbraněmi obchoduje, a to včetně historických. Nyní přišla s vlastním kulometem ráže 338 Norma Magnum.

OOW začala konstruovat svou zbraň, nyní zvanou Recoil Enhanced Automatic Precision Rifle (REAPR), v roce 2020. Vývojová činnost přinesla několik patentů. REAPR má oboustranné ovládání, pistolovou rukojeť kompatibilní s AR-15/M16 a pojistku vedoucí skrz pouzdro závěru kolmo k ose zbraně. Robert Landies, který se osobně podílel na konstrukci, potvrdil, že se od počátku v OOW snažili o maximálně podobné ovládání, jaké je na stávajících zbraních, zejména na M240. Funkčně je REAPR podobný MG 42, má tedy polouzamčený závěr brzděný válečky (v severní Americe označovaný roller-delayed blowback)… Snadný přístup k nábojovému stolu umožňuje odstraňování závad a čištění kritického místa zbraně. REAPR dokonce umí podávat náboje z obou stran, lépe se tak přizpůsobí pravo- nebo levorukému střelci či bojové situaci. Rozhraní pro montáž nábojové schránky je zatím jen vpravo, ale to se může v budoucnu snadno změnit…

Další detaily moderního kulometu a například důvod, proč je stavěný na náboj, původně určený pro odstřelovací pušky, najdete v článku Ohio Ordnance Works REAPR na stranách 48 a 49 Střelecké revue číslo 6/2024.

Střeleckou revui č. 6/2024 si můžete objednat v tištěné verzi na www.casopisyprovas.cz bez platby za poštovné nebo v el. verzi na www.casopispresinternet.cz

Koupit časopis