krátké zbraně,  Novinky

FN High Power

Legendární pistole Johna Mosese Browninga se objevila před 89 lety. Vsadil bych se, že se nakonec udrží ve výrobě 100 let, i když to donedávna vypadalo, že už jen prostřednictvím jiných výrobců než mateřské FN (Browning). Rukavice však byla zdvižena v roce 2022, i když nikoliv v Belgii, ale v americké pobočce FN America.

V FN USA zvolili kompromis, sice na pohled bližší pistoli Springfield SA-35, konstrukčně však dost odlišný. Zbraň také zvenku silně připomíná původní vzor tvarem. Viditelně je však vybavena ergonomičtěji pojatými ovládacími prvky (nově oboustranný záchyt závěru a pojistka), moderními mířidly a větším zásobníkem s polymerovým dnem.

Produkty společnosti FN America se do České republiky dovážejí spíš nárazově, resp. nejsou stále skladem. Přeptali jsme se i na zastoupení FN Herstal ve firmě CB Servis Centrum. Tam je možné se domluvit buď na individuálním dovozu, nebo zjistit termín, kdy bude dovezena nějaká příští várka zbraní z USA, ve které v budoucnu mohou být i HP. Zákazníků, kteří milují klasiku, ale nechtějí ničit historický originál, je prý stále dost, a tak je možné, že se tyto pistole od FN America časem objeví alespoň v nějakém množství bez přímých objednávek i na našem trhu.

FN model 35 patří k pistolím, které psaly historii moderních samonabíjecích pistolí. S detaily jejího nového znovuzrození se můžete seznámit v článku FN High Power na stranách 12 a 13 říjnového čísla Střelecké revue ročníku 2024.

Střeleckou revui č. 10/2024 si můžete objednat v tištěné verzi na www.casopisyprovas.cz bez platby za poštovné nebo v el. verzi na www.casopispresinternet.cz

Koupit časopis