krátké zbraně,  Novinky

Springfield Ronin EMP

Ronin Enhanced Micro Pistol (EMP) od Springfield Armory je samonabíjecí pistole ráže 9 mm Luger s délkou hlavně 3‘‘, která je určena pro pohodlné skryté nošení. Je to malá pistole vycházející z platformy 1911 s jednočinnou spouští. Rám je vyroben z hliníkové slitiny. Podle mne je tato zbraň i hezká. Závěr z uhlíkové oceli je hluboce modřený a elegantně kontrastuje se saténovou cerakotovou povrchovou úpravou rámu. Dobře vypadají i dřevěné střenky.

Posledním faceliftem tato zbraň prošla v listopadu 2021, kdy byl typ EMP zařazen do rodiny pistolí 1911 Ronin, kterou podle výrobce charakterizují síla (pevnost), spolehlivost a kvalita. S touto rodinou je nová EMP – oficiální firemní název zní 1911 Ronin EMP 3ʺ 9mm Handgun – sladěna i barvami, protože je dvoubarevná.

Původní EMP začínaly se třemi zásobníky, dnes se ke zbrani dodává pouze jeden. Původní pistole měla v balení také opaskové pouzdro a další na dva zásobníky, k tomu navíc čisticí kartáč. Na to můžeme dnes zapomenout, stejně jako na tritiová mířidla. Ronin EMP má hledí zvýrazněné dvěma bílými tečkami a muška má červené světlovodné vlákno. Tohle je ve výsledku moje oblíbená kombinace mířidel. Díky rybinovému uchycení lze mířidla vyměnit. Pistole má stále dřevěné střenky, nejsou již ale z prémiového palisandrového dřeva cocobolo. Pozorné oko si všimne, že jazýček spouště není hliníkový jako u původní pistole EMP, ale nylonový, a spoušť nemá stavitelný propad. A pravděpodobně nebude tento můj výčet úspor konečný…

…Pro porovnání jsem vzal na střelnici s Roninem EMP i subkompaktní Wilson Combat SFX9, což je zbraň patřící do nejvyšší ligy a platforma EDC X9/SFX9 je pro mne etalon, jak má vypadat dobrá pistole. Obě zbraně jsou primárně určeny ke skrytému nošení. Důkladně jsem je před testem vyčistil a namazal. Všechny klony 1911 v devítce vyžadují záběh související s dostatečnou lubrikací vodicích ploch rámu a závěru.

Co na nošení
Dlouhodobě pozoruji, že většina lidí na nošení volí spíš pistoli s přímoběžným úderníkem, než s vnějším kohoutem. Primárně nějaký Glock. Já se té masové oblibě nedivím. Vzhledem k ceně, spolehlivosti a váze těchto pistolí to má logiku. Významnou roli hraje i výborná dostupnost různých tuningových dílů.
I když na střelnici mám ohromně rád crossover Glock 45, tak pro nošení jsem si cestu ke Glockům nikdy moc nenašel. Nejdřív jsem zkusil Glock 43, ale ten mi v ruce skákal jak koza. Pak to byl model G43X s delší rukojetí a větší kapacitou zásobníku. A i když je tahle pistole úplně v pohodě (nechal jsem na ní jen vyměnit mířidla), mnohem víc mi vyhovují právě jednočinné pistole na bázi M1911, zejména od Wilson Combat. Jejich dvouřadá devatenáctsetjedenáctka EDC X9 nabízí kapacitu 15–18 nábojů, vynikající spoušť, precizní zamíření, vysokou přesnost, a především sklon rukojeti je mně mnohem příjemnější než u Glocku. Jenomže Wilsony jsou drahé, a tak Ronin EMP je z ekonomického hlediska lepší volba. Člověku pak ani nemusí vadit, že pistoli ošoupe nošením.
Navíc v prodejně vidím, že vyladěné glockoidy od Shadow Systems někteří zákazníci obcházejí obloukem, jako by je ta plastová pistole měla něčím nakazit. Radikálně se chtějí vymanit z většinové skupiny glockařů. Takže výběr pistole na nošení může být i dost pocitová záležitost. Nelze také vynechat to zásadní, že s každou pistolí na nošení by měl střelec pravidelně trénovat. A zde u kapesních Glocků narážím docela zásadně. Vůbec mne totiž na střelnici nebaví.

Devatenáctsetjedenáctka v kapesním provedení. Jak je udělaná, jak funguje a jak levnější Springfield dopadá na střelnici v porovnání s malosériovou zbraní Wilson, píše autor v článku Springfield Ronin EMP na stranách 14 až 18 Střelecké revue číslo 10/2024.

Střeleckou revui č. 10/2024 si můžete objednat v tištěné verzi na www.casopisyprovas.cz bez platby za poštovné nebo v el. verzi na www.casopispresinternet.cz

Koupit časopis